Replica de Lauren Oliver (Replica #1)

Nici nu aveți habar de cât timp mă chinui să scriu această recenzie. Mai exact, de cât timp tot o amân, aparent fără un motiv plauzibil. Goodreads îmi spune că am terminat cartea pe la sfârșitul lui octombrie. Cred că am așa o chestie pentru cărțile pe care le amân, le tot amân până când se fac luni de când le-am terminat. Dar acum, haideți să vorbim puțin și despre motivul pentru care cred că merită citit acest roman 🙂 

Titlu: Replica
Autor: LAuren Oliver
Editură: Nemira
Nr. pagini: 424
Anul publicării: 2017
Serie: Replica
Rating: ❤ ❤ ❤ ❤

Ca început de colaborare, am primit de la Editura Nemira două cărți pe care le-am cerut. Cum citisem ori cumpărasem cam tot ce mă interesa, Replica și Vassa și noaptea au fost singurele care îmi mai lipseau.

M-am apucat de Replica de cum mi-a ajuns în mâini, se ivise ca prin minune situația că tocmai terminasem o carte. Și, să spun sincer, greu am mai lăsat-o din mână. Pe lângă dubla perspectivă care este foarte intrigantă, cele trei moduri prin care o poți citi sunt incredibil de accesibile. E ca și cum ai avea o carte care te întreabă: „Ei? Și de unde vrei să începi să mă citești?”

Pentru că poți citi o carte pentru prima dată doar o singură dată în viață, am decis să caut pe internet și să mă informez cum aș putea citi cartea astfel încât satisfacția mea să fie maximă. Cred că trebuie să mulțumesc unei persoane pe care nu o cunosc pentru că a creat o listă cu ordinea capitolelor în care se poate citi cartea astfel încât să nu-ți iei spoiler.

În roman vei găsi o poveste cum rar vei mai întâlni. Aceasta urmărește două fire narative, care se vor întâlni la un moment dat. Pe de o parte avem povestea Gemmei, o fată cam plinuță, de care se iau toți copii, cu un tată care lucrează într-o funcție importantă și vorbește cu oameni aflați la putere. Aceasta simte că tatăl ei îi ascunde ceva și pleacă în căutarea unui institut la care lucrase el. Institutul Haven era destul de ambigu, se știe că se făceau ceva experimente pentru medicamente noi, dar nimeni nu știa cu adevărat ce se petrece acolo.

Pe de altă parte avem povestea Lyrei, o fată/replică ce trăiește în institutul Haven. Este acolo de când se știe și este obișnuită cu toate procedurile și măsurătorile pe care le face aproape în fiecare zi. Stă cu multe alte replici și singurii oameni cu care pot vorbi sunt asistentele și doctorii. Cel mai sumbru lucru e că este obișnuită ca unele replici să moară.

Când o explozie se produce la institut, poveștile celor două fete se vor uni și vor descoperi nenumărate secrete și comploturi pe care nici nu și le puteau imagina.

Un roman despre clonare, despre un institut secret, despre planuri macabre și de necrezut… asta îți oferă Replica de Lauren Oliver

Cred că este deja înțeles faptul că acțiunea ține un ritm alert și că vei fi surprins la fiecare pagină. Suspansul este debordant și te va face să răsfoiești pagini fără să îți dai seama. Chiar dacă la început ai crede că acțiunea înaintează lent, nu te lăsa păcălit, o dată ce se va întâmpla evenimentul cheie, nu vei mai putea pune romanul jos.

Personajele sunt atent conturate. Autoarea știe cum să schițeze portrete și cum să comunice trăsături astfel încât cititorii să poată înțelege cât mai bine întregul tablou. De asemenea, și descrierile, de obicei succinte, creează un cadru perfect, exact cum te-ai aștepta să fie. Când vei termina cartea, sigur vei rămâne cu câteva imagini bine schițate în minte (eu sigur am rămas cu câteva).

Mie mi se pare o idee genială să scrii aceeași poveste din două perspective diferite. Să vezi lumea prin ochii ambelor fete e pur și simplu fascinant și deschide o perspectivă mult mai amplă asupra evenimentelor. E ca și cum ai fi în mintea a doi oameni, și schimbi succesiv perspectiva.

Eu recomand cu tot dragul acest roman. Chiar dacă i-am dat doar 4 inimioare/steluțe, mie mi-a plăcut și chiar cred că este o poveste ce va impresiona multe persoane. E un fel de fantasy/SF/YA mixat cu trăsături din toate cele trei genuri.

Romanul mi-a fost oferit spre recenzare de Editura Nemira și îl puteți achiziționa de aici: LINK.