Să fiu sinceră, nu am știut că este așa de groasă. Nu știu ce mărime mă așteptam să aibă, dar sigur nu m-am gândit că are 600 de pagini. Dar cred că a meritat. Chiar cred acest lucru 🙂
Titlu: Interesanții
Autor: Meg Wolitzer
Editură: Trei
Nr. pagini: 600
Anul publicării: 2015
Rating: ❤ ❤ ❤ ❤
Romanul acesta a fost ceva cu totul neașteptat. Am citit o altă carte semnată de această autoare, Belzhar, și mi-a plăcut teribil de mult. Astfel, când am dat peste acest roman, nu m-am putut abține și l-am pus pe lista de dorințe a lunii respective. Iar cei de la Libris.ro au fost atât de drăguți și mi-au trimis-o.
În stilul narcisist şi autoironic al adolescenţilor privilegiaţi, Ethan, Jonah, Cathy, Ash şi fratele ei Goodman îşi iau numele de Interesanţii în tabăra artistică din Berkshire Mountains, locul lor de întâlnire în fiecare vară. Jules Jacobson e flatată şi uluită când e primită în mica lor enclavă, unde îşi foloseşte spiritul sarcastic pentru a compensa lipsa frumuseţii, a banilor sau a avantajelor sociale.
După ce o tragedie îi îndepărtează pe doi dintre membrii grupului, cei rămaşi încep durerosul proces al maturizării, îmbrăţişând cariere şi construind relaţii de pe urma cărora ies mai mult sau mai puţin învingători.
Ceea ce m-a surprins cel mai mult este tehnica pe care a folosit-o autoarea. Aceasta jonglează ușor pe axa timpului și se axează pe mai multe personaje, deși se poate observa că există un singur protagonist important.
Pot spune că am citit cartea în două ipostaze: înainte și după ce am făcut excursia în Paris. Înainte să fac excursia, am citit greu. Citisem vreo 140 de pagini și eram oarecum dezamăgită. Nu era deloc cum mă așteptam, iar tehnica pe care a aplicat-o mă făceam să am impresia că nu va exista deloc suspans. Așa că mi se părea că am o problemă, mai exact: o carte de 600 de pagini care nu prea îmi place.
Dar nu știu ce s-a întâmplat în Paris, poate din cauză că nu am citit vreo săptămână și mi se făcuse foame să citesc ceva, ori poate pentru că am citit o scurtă carte de poezie în limba engleză care mi-a adus aminte ce frumoasă e literatura, dar cert e că, atunci când m-am întors acasă, am citit cu mare poftă restul cărții. De vineri până luni am citit restul paginilor (cred că vreo 460), cu o foame care nu m-a mai încercat de ceva ani.
Deși multă lume a lăudat-o și mi-a zis că a fost o lectură extraordinară, la început nu prea am crezut asta. Dar părerea mea s-a schimbat o dată cu trecerea paginilor. Mi-am dat seama că tehnica de scriere folosită ne dă o perspectivă mult mai largă asupra evenimentelor și a relațiilor din grupul de prieteni. Face ca lectura să fie mai ușoară și conferă o altă viziune asupra deciziilor luate de personaje.
E greu de explicat de ce faptul că jonglează pe axa timpului conferă un anumit grad de suspans. Deși am crezut că nu va fi deloc, suspansul nu a întârziat să apară în momentele cele mai favorabile.
De ce nu cred că aș pune-o în genul YA? Asta e destul de simplu. Se poate vedea perspectiva personajelor atât din copilărie cât și din viața de adult. Se ajunge până aproape de bătrânețe chiar. Iar dacă vrei să găsești o poveste emoționantă despre dragoste, asta nu e cartea ta. Însă o poveste emoționantă despre prietenie și despre cum rezistă ea peste zeci de ani, da, asta sigur vei găsi. 🙂
Cert e că Interesanții de Meg Wolitzer nu se aseamănă cu nicio carte pe care am citit-o anterior. E ceva unic în stilul de scriere și în stilul de formare a acțiunii. Iar asta o face să fie una dintre cărțile bune pe care le-am citit.
Recomand cu tot dragul această carte oricui crede că ar putea să o aprecieze. Este o lucrare de excepție și pot spune că autoarea nu m-a dezamăgit nici acum.
Romanul mi-a fost dat spre recenzare de Libris.ro și îl puteți achiziționa de aici: LINK.