Te-ai gândit cum este viața unui scriitor de succes? Sau cum este văzută de oamenii puțin mai inculți, cărora pur și simplu nu le place nimic? Nici eu. Dar dacă vrei să vezi ce înseamnă să fii pentru o lună un scriitor de succes în viziunea unui om mediocru, de cea mai joasă speță, asta e cartea perfectă.
Titlu: Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes
Autor: Cristina NEmerovschi
Editură: Herg Benet
Nr. pagini: 272
Anul publicării: 2014
Rating: ❤ ❤ ❤ ❤
Deși am adorat celelalte romane pe care le-am citit semnate de Cristina, pur și simplu cu acesta nu am rezonat prea mult. Să vă explic de ce.
Gigi Anghelescu are 39 de ani, patru luni, o săptămână, trei zile, șase ore, patru minte, câteva secunde și într-o dimineață ia hotărârea cea mare: să devină scriitor de succes. Pentru a porni în urmărirea visului său, își dă demisia de la banca unde lucrează. Vegheat și consiliat și în cele mai mici detalii de către cei doi prieteni apropiați, Georgescu și Mateescu, deja scriitori, Anghelescu face primii pași pe aventurosul drum al cuceririi lumii literare, despre care la început nu știe nimic. Urmărit de amintirea nefericitei iubiri din adolescență, pentru preafrumoasa Adina, dar și chinuit de dorința de a salva literatura de „impostori” — dintre care se distinge pregnant figura lui Cernătescu —, Anghelescu întâlnește cele mai șocante și mai colorate personaje, pe un drum unde, la final, îl va aștepta o surpriză de proporții uriașe.
Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes este un roman care te va face să râzi. Mult de tot. Vei întâlni situații atât de comice încât te vei întreba de câtă creativitate a avut nevoie autoarea pentru a și le imagina. Constituie o parodie a scriitorilor de succes.
Gigi e foarte hotărât că vrea să devină un scriitor de succes. S-a trezit de dimineață cu senzația că asta trebuie să facă. Așa că își pune în ordine treburile și se apucă de scris. După ce își dă demisia de la locul de muncă, el deja își plănuiește viața de scriitor. Scriind în fiecare zi câte jumătate de vers, acesta deja se numește Scriitor Gigi Anghelescu. Ba chiar își face și profil de Facebook, la recomandarea prietenului său de încredere, Georgescu. Pe rețeaua de socializare cunoaște mai multe personaje bizare cu nume care mai de care: Păstrăvioara Pămătuf, Varvara Veronica Vagonet etc. Acestea protestează împotriva scriitorului Cernătescu, un om care a făcut pact cu diavolul și și-a vrăjit cititorii să îi cumpere cărțile.
Gigi va avea un drum lung înainte, la sfârșitul căruia își dorește să ajungă un scriitor de succes. Că, până la urma urmei, cât de greu poate fi?
Toată esența romanului este în personajul principal. Acest face deliciul lecturii, deși la fiecare pagină, îți vine ori să îi dai cu ceva în cap, ori să râzi pe înfundate. Gigi e felul acela de persoană pe care nu o duce mult mintea. Muncește de parcă ar sta și crede că muncește pe brânci, dorește să câștige bani ușor și simplu și crede că el e un mare intelectual, doar că nu a fost încă descoperit.
Mă miram cum de mai are prieteni, eu nu aș fi rezistat nici măcar câteva ore în compania lui. E o durere de cap imensă ce trece prin cuvinte, aproape că îl poți simți lângă tine, urmărindu-l în călătoria sa.
Gigi e acel om credul, care crede până în măduva oaselor ceea ce i se spune, chiar dacă adevărul este în fața ochilor săi. De asemenea, doamnele mai învârstă sunt o partidă bună, din punctul lui de vedere, deoarece sunt mai intelectuale, mai trecute prin viață, nu ca fetele astea tinere, care sunt ca niște demoni.
Nici nu vă pot spune cât de amuzant și cât de enervant a fost acest roman. Din păcate te face să râzi de prostia umană, dar nu asta stârnește râsul de fiecare dată?
Cristina Nemerovschi conturează un personaj de un comic aparte. Reunește în el prostia umană, speranța omului mediocru și vanitatea dusă la extrem. Din această combinație aparte rezultă un roman de un amuzament nemainîntâlnit până acum.
Recomand acest roman celor care doresc o porție de râs. Un roman care te va face să îți pui anumite întrebări și te va face să te miri de cât de prost/orb/orgolios etc. poate fi un om.
Romanul mi-a fost oferit spre recenzare de Libris.ro și îl puteți achiziționa de aici: link.