În luna septembrie, Libris.ro mi-a trimis două cărți. Ia ghiciți care este una dintre ele!
Titlu: Eu, Earl și sfârșitul ei
Autor: Jesse Andrews
Editură: Rao
Nr. pagini: 256
Anul publicării: 2016
Rating: ❤ ❤ ❤
Nu știu la ce mă așteptam de la această carte. Chiar nu am nicio idee și nu îmi pot aminti cu niciun chip. Gândurile mele de dinainte de a citi romanul au dispărut complet.
Dar sunt sigură că Eu, Earl și sfârșitul ei nu a fost deloc ceea ce mă așteptam. Lista mea de preferințe pe care am trimis-o celor de la Libris.ro a conținut în mare parte romane YA. Simțeam nevoia să citesc ceva siropos și ușor, ceva ce să mă ungă pe inimă. Sinopsisul m-a făcut să includ această carte pe listă.
Greg Gaines, un licean excentric, își propune să își petreacă ultimul an de liceu ascunzându-se în biroul profesorului de istorie și făcând parodii nereușite și indecente după filme clasice ale cinematografiei internaționale, împreună cu singurul lui prieten, Earl.
Povestea capătă o nouă turnură atunci când mama lui Greg îi pune în vedere să lege o prietenie cu o colegă de clasă, Rachel, diagnosticată cu leucemie, o boală necruțătoare.
Este o poveste amuzantă și emoționantă despre o prietenie care se naște în condiții deosebite între trei adolescenți.
În câte feluri poate fi greșit acest sinopsis? Răspunsul e: în multe. Acum să vă explic mai exact ce se întâmplă cu adevărat în carte.
În primul rând, Greg nu este un licean excentric. El este un simplu tânăr care vrea să fie pe pace cu toată lumea și să treacă prin liceu fiind invizibil pentru găștile ce se urăsc între ele. El își dorește să treacă cu bine de această perioadă și chiar are un plan bine construit pentru a fi prieten cu toți, dar de fapt cu nimeni.
El nu își propune să se ascundă în biroul profesorului de istorie și să facă parodii la filme clasice. A lua prânzul în biroul acelui profesor este doar o parte din planul despre care am vorbit mai sus. Acolo se întâlnește cu Earl în fiecare zi și mănâncă prânzul deoarece cantina este un loc în care toate găștile se întâlnesc, deci un teren minat. El și Earl au început să facă filme ce copiază filmele clasice dintr-o pasiune descoperită de mult timp. Ei nu doreau să facă parodii, ci să le facă în propriul stil.
În al doilea rând, el și Rachel se cunoșteau de mai mult timp. Ea a fost un fel de iubită a lui, dar s-au despărțit și de atunci nu și-au ma vorbit. Astfel că dorința mamei lui vine oarecum stânjenitoare. Greg este nevoit să reia o legătură ce chiar el i-a pus capăt. Iar fata nu are cum să nu-și dă seama că e numai din cauza bolii.
Un alt lucru prin care ne induce în eroare sinopsisul, faptul că este o poveste emoționantă. Da, este o poveste amuzantă. Dar nicidecum emoționantă. De fapt este chiar tristă lipsa sentimentelor lui Greg. Cred că ilustrează perfect cât de inumani am ajuns să fim, că nu mai putem rezona la fel de mult cu oamenii din jurul nostru, doar ca un instinct de supraviețuire.
Nu vreau să spun că sinopsisul ne minte, vreau doar să spun că e puțin cam umflat pe ici pe colo. Dar acest lucru m-a indus în eroare și nu cred că este ceva ok.
Cred că romanul este extrem de real și foarte sincer. Naratorul, care este și personaj principal, se cunoaște foarte bine pe sine și își exprimă fără reținere gândurile și emoțiile cititorului. Nu am realizat decât atunci când am vizionat filmul că protagonistul are de fapt o stimă de sine foarte scăzută. Nu mi se pare ok că trebuie să mă uit la film pentru a înțelege cartea pe deplin.
Romanul per total este unul ciudat. E greu de înțeles profund și dă aparența de insensibilitate, dar este o provocare pentru orice cititor. Realitatea nu este atât de emoționantă cum pare în majoritatea cărților, iar romanul ăsta o arată cel mai bine.
Dacă tu crezi că ți-ar putea plăcea, îți recomand cu drag cartea. Cred că este o lectură interesantă care îți arată o altă față a adevărului și a realității. Este ceva ce nu am mai văzut, unic.
Romanul mi-a fost trimis spre recenzare de Libris.ro și îl puteți achiziționa de aici: link.