5 sfaturi pentru bloggerii de carte începători

Sincer, am mai văzut acum ceva timp un astfel de articol pe blogul Mirabelei, de unde chiar m-am inspirat 🙂 Am zis că voi scrie despre asta de câteva luni, dar de abia acum mi-am făcut curajul. Și curajul ăsta e dat și de o anume postare de pe Facebook care mi-a dat de gândit.  


  1. Primul și cel mai important sfat este să scrii corect. Știu că pare ceva de la sine înțeles, dar eu consider că trebuie subliniat acest aspect. Să scrii corect e foarte important deoarece arată cât de bine te prezinți ca blogger. E clar că voi ieși imediat ce am intrat pe blog, dacă văd că e plin de greșeli și prescurtări care mai de care. Nu zic că e sfârșitul lumii dacă mai faci câte o greșeală sau dacă mai uiți câte o literă. Asta, să fiu sinceră o mai fac și eu, dar mă remediez imediat ce îmi dau seama. Cel mai ok, dacă nu ești sigur de cum se scrie o sintagmă corect, este să cauți pe internet și sigur vei găsi.

  2. Ca să fii blogger de carte e necesar să fi citit măcar câteva zeci de cărți. Dacă vrei un număr ceva mai exact, să zic 30? Pare rezonabil.  Bloggerii sunt persoane care vor să își exprime părerea, astfel că tu vei putea influența și părerea altora. Să fim sinceri, bloggerii sunt uneori lideri de opinie, cel puțin în sfera literaturii. Unii ne confundă cu criticii literari, ceea ce e incorect. Noi doar ne formăm opinii cu privire la o carte și ne-o exprimăm prin intermediul blogului. Iar eu consider că o opinie se educă prin lecturarea de cărți.

  3. Un lucru de la sine înțeles e că trebui să fii creativ, mai ales dacă vrei să ajungi printre blogurile populare. Copy/Paste nu a mers niciodată pentru cei care au dorit să ajungă în top, o spun din proprie experiență (așa am început eu primul meu blog, neștiind exact ce este și cum se mănâncă treaba; era pe vremea când blogurile de abia apăreau). Astfel că mereu va trebui să vii cu idei noi sau măcar să reinventezi idei mai vechi. Ceea ce e clar, e că trebuie să îți meargă mintea în sensul ăsta. (Fun fact: Am mai avut și momente când aveam insomnii ori eram la duș ori pe tron și mi-au venit idei de postări; culmea, erau unele dintre cele mai bune.)

  4. Trecând la partea mai practică, este bine să subliniezi textul important. Pare ceva neînsemnat, dar asta dinamizează lectura. Astfel ochiul cititorului va fi ghidat spre ideile principale și nu se va plictisi căutându-le. Nu e ceva crucial, dar eu cred că asta desemnează un blog de calitate. Să fiu serioasă, nici nu eu nu fac decât de câteva luni acest lucru, dar știi cum e, înveți pe parcurs.

  5. Ultimul sfat pe care ți-l dau este unul la fel de important ca și primul, scrie cu pasiune. Pasiunea e cea care aprinde talentul. Dacă nu ești pasionat de carte, scrie despre altceva. Dar ca să fii un blogger bun, trebuie să fii pasionat de ceea ce scrii, să simtă cititorii cu cât foc scrii, să fie atinși de informația pe care-o le dai. Fie că scrii despre biciclete, despre actualități mondene, despre tricotat, pasiunea trebuie să curgă din fiecare cuvânt.

Astea sunt sfaturile mele pentru voi. Sper că vă vor ajuta măcar puțin. Aș mai avea o idee de un articol în care să spun cum ați putea să vă îmbunătățiți blogul, gen cum e sfatul cu sublinierea textului. Dacă credeți că ați vrea să citiți asta, aștept un comentariu la acest articol sau pe Facebook 🙂