Misterul de la London Eye de Siobhan Dowd

Sunt un fan înrăit al Angliei, implicit al Londrei. Prima dată am fost în Anglia acum aproape un an, iar de atunci am mai mers o dată, într-un city break, și încă două săptămâni într-o tabără de engleză în Ramsgate. În mai puțin de un an am fost de trei ori în Anglia, eu care nu ieșisem din țară până atunci decât o singură dată și aceea era o excursie de o zi în Bulgaria. Astfel se înțelege de ce m-am bucurat atât de mult atunci când am văzut că cei de la Libris.ro au ales să îmi trimită Misterul de la London Eye

Titlu: Misterul de la London Eye
Autor: Siobhan Dowd
Editură: Trei
Nr. pagini: 248
Anul publicării: 2016
Rating: ❤ ❤ ❤ ❤

Să fiu sinceră, nu am știut absolut nimic despre carte. Nu știam ce gen e, nu știam despre ce este vorba, tot ce mi-a trebuit ca să fiu convinsă că vreau să o citesc a fost titlul.

Ce urcă trebuie să și coboare… nu?

Misterul de la London Eye este un roman YA ce prezintă un mister al unui om ce dispare o dată ce urcă într-una dintre capsulele marii roți.  Ted este un copil de 12 ani al cărui creier are un „sistem de operare” diferit de al celorlalți ca urmare al unui sindrom pe care îl are. El și sora lui, Kat, îl duc pe vărul lor, Salim, să se dea în London Eye, numai că ceva ciudat se întâmplă. Cei doi urmăresc exact capsula în care a intrat Salim, dar atunci când capsula ajunge înapoi jos și oamenii coboare, cei doi nu îl văd pe vărul lor. După ce așteaptă și observă alte capsule, crezând că nu o urmăriseră pe cea corectă, cei doi își dau seama că l-au pierdut și nu își dau seama cum ceva ce a urcat nu a mai și coborât.

Frații vor fi nevoiți să treacă peste neînțelegerile care se iscă între cei doi și să își folosească cele două tipuri de minți pentru a desluși misterul.

De la titlurile capitolelor până la deznodământul neașteptat, romanul este unul dintre cele mai catchy pe care le-am întâlnit.  Până acum nu am fost o fană a genul mystery, dar acum chiar m-a prins. Totul este atât de bine conturat și descris încât a fost o încântare să urmăresc drumul parcurs de cei doi frați spre elucidarea misterului.

Acțiunea a fost echilibrată, uneori înclinând mai mult spre starea de neliniște generală. Dar am avut și parte de momente de tensiune în care mă gândeam ce ar mai putea să se dezvăluie, ce anume ni s-a mai ascuns.

Te simți una cu personajele principale. Deși personajul principal este Ted, și Kat poate fi inclusă în acest tip. M-am simțit de parcă eram un trio care încerca să elucideze misterul. Eu, Ted și Kat împotriva logicii 🙂

Protagonistul este un copil deosebit, este un personaj excepțional, unic. Siobhan a dorit să scoată în evidență faptul că oamenii diferiți sunt și ei oameni și că pot face unele lucruri chiar mai bine decât noi. De asemenea, ilustrează și calitățile unui bun detectiv: faptul că uneori trebuie să gândești pe dos, să ai imaginație și să crezi că totul e posibil.

Sfârșitul a fost unul surprinzător. Dacă citești cartea cel mai probabil nu vei reuși să anticipi deznodământul, nu pentru că nu ai fi destul de deștept, ci pentru că pur și simplu ți s-ar părea că ar fi imposibil. Dar totul e posibil, chiar dacă nu pare.

Mulți mă întreabă de ce laud o carte și spun că este bună, dar nu îi dau decât 4 stele/inimi. Eu nu dau 5 stele/inimi decât cărților care mi-au plăcut extrem de mult și care, din păcate, sunt destul de puține. Dar 4 stele/inimi este un rating foarte bun și asta înseamnă că eu chiar am savurat cartea 😀

Astfel, vă recomand cu drag Misterul de la London Eye de Siobhan Dowd. Este o lectură de weekend, de relaxare, de ploaie , ninsoare sau soare. E o lectură perfectă pentru o zi sau două în care nu vrei decât să stai, să bei un ceai și să savurezi o carte.

Cartea mi-a fost oferită de Libris. ro și o puteți achiziționa de aici: link.