5 semne că lecturezi o carte cu adevărat bună

Citeam acum o săptămână, cred, Sânge albastru de Melissa de la Cruz și mă gândeam: ce mă face să o îndrăgesc așa de tare? Nu este o carte din care să învăț ceva sau să rămân cu ceva bun, după ce o citesc. Dar este o lectură care mi-a plăcut la nebunie. Așa că aveți 5 semne care vă arată dacă citiți o carte cu adevărat bună. 

De avut în vedere că o carte cu adevărat bună se referă strict la experiența prin care trece cititorul atunci când lecturează cartea respectivă. Nu se raportează la cât înveți din ea sau dacă rămâi cu ceva bun.


  1. Primul și cel mai sigur semn este dacă te oprești măcar o dată pe parcursul lecturii ca să te întrebi ce tocmai s-a întâmplat și cum de e posibil. Acel moment când dai te o întorsătură de situație ori de o scenă neașteptată și simți că nu mai faci față situației. Simți nevoia să iei o pauză de câteva minute și să încerci să asimilezi informația care pare atât de imposibilă. Pentru mine e un semn sigur că citesc o carte bună, nu l-am întâlnit la prea multe romane.

  2. Un alt semn de luat în considerare este faptul că nu te poți opri din citit orice ai face. Știți cu siguranță acea vorbă „Încă un capitol și apoi mă culc” care nu mai are valoare în cazul de față. Orice ai face, oriunde ai fi, pur și simplu îți este foarte greu să te dezlipești de carte.

  3. Dacă te prinde atât de tare încât uiți de lumea din jurul tău, ăsta e un semn că citești o carte bună. Nu de multe ori am primit notificări, mesaje sau chiar mi-a zis cineva ceva și eu să ignor doar pentru că eram foarte concentrată la ceea ce citesc. Nu că l-aș fi ignorat cu bună știință, ci doar că nu l-am auzit, atât de concentrată citesc câteodată.

  4. Un semn că o carte te-a prins în mrejele ei e atunci când te gândești la ea chiar și atunci când nu o ai în mână. De câte ori mă gândeam la anumite conflicte și la anumite acțiuni din carte atunci când făceam curat sau alte treburi care îmi lasă mintea goală. Găseam soluții, asimilam informații pe care nu le procesasem când citeam cartea și chiar făceam planuri sau mă gândeam la relațiile dintre personaje. Toate când nici măcar nu aveam cartea în mână.

  5. În dreptul punctului 5 a rămas un spațiu liber în agenda mea. Se pare că până aici mi-a fost inspirația. Astfel că am să vă rog pe voi să îmi spuneți ce ar putea fi aici. Ce semn vă arată că citiți o carte cu adevărat bună?