Cum să trăiești veșnic de Sally Nicholls

Editura Gama obișnuiește să îmi facă surprize. De data aceasta mi-au trimis Cum să trăiești veșnic de Sally Nicholls, o carte foarte specială și foarte profundă. De asemenea, are o copertă superbă! O ador! ❤ 

Trebuie să încep această recenzie enunțând faptul că acest roman este o carte pentru copii. Dar acest fapt nu împiedică pe nimeni să îl citească. De fapt, cu ce se diferențiază o carte pentru copii de una pentru adulți sau adolescenți? Scriitura mai simplă, temele ușoare care sunt abordate și… și mai ce? Poate numărul de pagini mai mic? Mai este ceva? Nu cred.

Dar această carte nu este pe de-a-ntregul una pentru copii. Da, avem scriitură simplă, da, avem număr de pagini micuț. Dar nu am avem o temă ușor de abordat, nici măcar una abordată des.

Boala. Leucemia. Cancerul. O temă abordată doar în cărțile pentru adulți ori pentru adolescenți (mai nou). Însă, Sally are curajul de o aduce în lumea copiilor. Pentru că unii dintre acești mici oameni nu sunt așa de norocoși și se întâlnesc cu greutățile vieții încă de când se nasc, ori cu doar câțiva ani după.

„Numele meu este Sam. Acum, când citești asta, eu probabil că nu mai trăiesc.”

Este prima propoziție din sinopsis. Prima propoziție care mi-a provocat un fior și care m-a făcut să deschid imediat cartea pentru a putea înțelege ce se întâmplă. Știu că este ciudat, dar îmi plac mult cărțile care spun povești despre oameni care mor. Pentru că vreau să le știu povestea.

Sam are unsprezece ani și suferă de leucemie. Romanul se constituie ca o carte scrisă de băiat în care își relatează unele întâmplări, face liste, desene, chiar și unele lucruri care îl preocupă. Are un prieten foarte bun, Felix, pe care l-a cunoscut în spital. A făcut o listă cu lucrurile pe care și-ar dori să le facă, dar care crede că nu va avea niciodată șansa asta. Dar familia lui, oamenii pe care îi cunoaște și Felix îi vor da o mână de ajutor pentru a-și îndeplini dorințele.

Este o poveste impresionantă pentru orice public. Spune o poveste dureroasă, într-un limbaj ușor și inocent, o privire asupra vieții din perspectiva unui băiețel care face cunoștință cu viața adevărată mult prea devreme. Mi se rupea inima în doua în timp ce citeam și puteam deja să anticipez finalul.

„Un an înseamnă mult timp.
Într-un an se poate întâmpla orice.”

Când citeam acest roman, l-am simțit exact ca pe un film. Mai târziu am aflat chiar că a fost făcut un film după carte. Erau acele „întrebări la care nu îți răspunde nimeni” pe care le citeam cu vocea pe care mi-o imaginam că o are băiatul. E o senzație cu totul nouă pentru mine, e ceva prin care nu am mai trecut niciodată în viața mea.

Pe lângă povestea impresionantă, cartea ascunde unele adevăruri destul de dureroase. Era un pasaj în care veneau rudele să îl viziteze pe el, dar ele nu făceau altceva decât să vorbească cu părinții lui. Băiatul se întreba de ce fac asta în loc să se joace cu el. Și mi-am dat seama că mai sunt persoane care sesizează aceste mici detalii care fac diferența.

Ceea ce mi-a plăcut tare mult a fost faptul că avea un prieten foarte bun. Felix era genul de prieten care, dacă mai ai o singură zi de trăit, el ți-o face să fie cea mai bună din viața ta. Sam îl merită foarte mult și mă bucur tare că îl are.

„- Ce faci? l-am întrebat bănuitor.
– Îți îndeplinesc toate dorințele, a răspuns Felix.”

De asemenea, întâlnim o mulțime de metafore pentru lucrurile care se petrec în viața unui om. Acestea îndulcesc perspectiva asupra ei, o fac mai enigmatică și mai interesantă. Cea mai mult mi-a plăcut metafora cu explozia unei stele. Este una foarte frumoasă și cu adevărat puternică, atunci când citești romanul te lovește în plin și îți dă un fior.

Cum să trăiești veșnic este o carte despre durerosul adevăr al bolii și întâlnirea acestuia cu copilăria.

Recomand cu tot dragul această carte. Consider că ar trebui citită de toată lumea. Este o carte înduioșătoare care te va lăsa cu un subtil sentiment de tristețe, dar care te va face să își dai seama cât de fericit ar trebui să fii.

Cartea mi-a fost oferită de Editura Gama și o puteți achiziționa pe site-ul acestora aici: link.