Liniște, vă rog… de Seneca

Sincer, m-am apucat să citesc filozofi la sfatul unei profesoare foarte dragi mie. Ea mi-a recomandat să citesc mai multe cărți din acest domeniu deoarece m-ar ajuta mult în cariera pe care vreau să o urmez. Astfel, Libris.ro mi-a oferit puțin ajutor în cultivarea mea 🙂 

De la început, vreau să mărturisesc că nu am mai citit niciodată ceva de acest gen. E posibil să fi citit poate ceva, dar fără să fiu conștientă de adevărata valoare. Dar, din câte țin eu minte, nu am lecturat nimic din zona filozofilor.

Și m-am aruncat cu capul înainte, știind că fără să fiu împinsă de la spate, nu aș putea să termin vreo carte de acest gen. De ce? Nu știu. Așa mi-am făcut o impresie. Mă gândeam că sunt cărți grele și că nu îmi va fi ușor să le citesc. Față de majoritatea cărților, pe acestea trebuie să le digeri atent și precar.

„Multe persoane ar fi putut ajunge la înțelepciune, dacă nu ar fi crezut că au atins-o deja.”

Liniște, vă rog…  de Seneca este o lucrare ce cuprinde două dialoguri: Despre liniștea spiritului (De tranqvillitate animi) și Despre tihnă (De otio). Deși par foarte impozante denumirile din paranteză, aceste două dialoguri nu sunt foarte greu de înțeles.

Am optat pentru această carte în principal din cauza titlului și a unui fragment pe care l-am găsit la descrierea cărții pe site-ul celor de la Libris.ro. Mi-a plăcut instantaneu și am zis că trebuie neapărat să o iau. Așa că am trecut-o pe listă, iar cei de la Libris mi-au făcut o surpriză pe cinste și mi-au trimis-o pentru recenzie.

Cartea este una profundă. Ai nevoie de concentrare, de liniște și de o anumită stare pentru a o citit. Dacă nu ești în acea stare, pur și simplu nu o poți înțelege. Prima dată mi-a fost greu, nu știam de aceste condiții pe care ar trebui să le am. Le-am învățat pe parcurs. Am observat că îmi este mai ușor să înțeleg textul dacă eram concentrată și în starea cu pricina.

Deși pare ușor de citit la prima vedere, mesajul este unul destul de greu. Nu mă refer la greu de înțeles, ci ma refer cu greutate. Seneca spune în puține cuvinte, lucruri care, deși sunt de acum mii de ani, sunt de o actualitate înspăimântătoare. Astfel înțelegem că unele lucruri nu s-au schimbat și că ele există de un car de ani. Toate acestea construind idei pe tema liniștii.

Cartea este plină de teme de gândire. Am început-o dorind să înțeleg cum aș puteam să îmi găsesc liniștea. Pe parcursul ei am învățat că există o mulțime de motive din cauza cărora oamenii nu au liniște. Și multe dintre ele sunt greu de rezolvat. Ne sunt prezentate motivele, ne sunt prezentate și unele puncte de vedere, argumentate cu exemple din timpul lui Seneca și uneori ne sunt date și unele soluții care ne-ar putea ajuta să ne găsim liniștea.

Pe lângă aceste idei, găsim și o mulțime de sfaturi despre cum să facem față lumii în care trăim, despre cum să ne împăcăm cu noi înșine, totul pentru a ajunge la starea de tihnă. Idei care m-au făcut să văd din alt punct de vedere lumea, să îmi schimb felul de a o înțelege.

„Este mai bine să fim disprețuiți pentru simplitate decât să ne chinuim într-o veșnică prefăcătorie”

Recomand tuturor celor care cred că pot înțelege sau care vor să înțeleagă ce sunt liniștea și tihna. Este adevărat că filozofii ne deschid ochii și ne fac să înțelegem altfel lucrurile.

Cartea mi-a fost oferită de Libris.ro și o puteți achiziționa de aici: link.

Ați citit vreo carte scrisă de un filozof? Cum vi s-a părut?