Tocilara de Holly Smale (Tocilara #1)

Povestea despre relația mea cu această carte a început acum câteva luni. Prima dată când am dat de ea a fost cam prin noiembrie, când am văzut-o pe un raft din Cărturești și mi-a atras atenția. Desigur, atunci am găsit-o în limba engleză. Am zis să o încerc deoarece era ceva ce mă atrăgea la ea. 

Și am luat-o acasă, am început să o citesc. Dar pe măsură ce înaintam cu lectura nu puteam să cred ceea ce citeam, părea mult prea ireal. Astfel că, deși nici nu ajunsesem la jumătatea ei, am lăsat-o și m-am apucat de altceva.

Dar ea m-a tot urmărit. Acum vreo două luni am descoperit că s-a publicat și traducerea ei. Din nou, nu am mai făcut nimic în sensul acesta. Dar acum câteva săptămâni, prin martie, m-a contactat o persoană de la Editura Gama pentru a mă întreba dacă nu aș dori să încerc câteva romane de ale lor. Și așa am ajuns să am în mână și traducerea romanului. Și am reînceput să o citesc. Și mare mi-a mai fost surpriza să găsesc o poveste nemaipomenită fix după partea în care renunțasem.

În Tocilara ne este prezentată Harriet Manners, o fată care știe o mulțime de lucruri, dar nu reușește să se integreze în societate. E genul acela de fată care poate ști în ce dată s-a născut nu știu ce mare om din istorie, dar nu știe ce să spună când întâlnește un băiat. Dar viața lui Harriet se va schimba o dată cu ”descoperirea ei” de către o agenție de modelling. Aici vine partea în care am avut impresia că povestea devine prea ireală.

Dar, continuând să citesc, am descoperit o carte cu adevărat grozavă. Harriet are mari probleme din cauza acestei ”descoperiri”. Pe de-o parte ar însemna să îi fure visul celei mai bune prietene, care își dorea de când era mică să devină model, pe de altă parte să își dezamăgească mama vitregă, care, contrat aparențelor, are o fire caldă, chiar dacă foarte calculată.

Harriet va trebui să le împace pe amândouă și chiar să reușească să își stăpânească fricile cu care se confruntă. Aceasta va trece printr-o schimbare fantastică

De la geek la șic…

Cartea reflectă zbuciumul sufletesc de la 15 ani. Am întâlnit problemele și furtuna de gânduri prin care treci la această vârstă critică. Este o redare a gândirii unei adolescente excepționale care este luată peste picior din cauza cunoștințelor sale. Se pun în temă bullying-ul din școli, lipsa încrederii în sine și altele de genul, formând un roman mai realist decât mă așteptam.

Este un roman pentru copii de 10-15 ani, cu un limbaj accesibil, dar care și îmbogățește cultura. Harriet, fiind o tocilară, ne împărtășește o grămadă de informații cu privire la o mulțime de lucruri. Dar, chiar dacă ea nu crede, are și un simț al umorului care te va face să scoți câte un zâmbet din când în când. Și autoarea are o predispoziție pentru asta, astfel că vom găsi o mulțime de situații stânjenitoare, dar care te vor face să chicotești 🙂

Finalul m-a luat pur și simplu pe nepregătite. A fost o răsturnare de situație la care nu mă așteptam absolut deloc. Nici acum nu îmi vine să cred că nu am prevăzut ce se va întâmpla.

Romanul este mult mai complex decât în aparență. Tratează părți ale vieții prin care fiecare dintre noi (adolescenții) trecem. Întâlnim de asemenea și acea idee de metamorfoză pe care o visăm cu toții, o metamorfoză care nici nu trebuie să se întâmple, lucru pe care ni-l demonstrează însăși Harriet.

Recomand cu drag acest roman în principal deoarece are un mesaj excepțional. Merită pus pe lista de to read a oricărui adolescent. Abia aștept să citesc următorul volum din serie. Sper că va fi cât mai curând 🙂

Cartea o puteți găsi pe site-ul editurii Gama.