Spune-mi trei lucruri despre tine de Julie Buxbaum

Romanul acesta e acel gen de carte căreia îi cunoști povestea chiar și după mult timp și multe cărți citite. Deși am citit-o acum câteva săptămâni, în acest moment încă știu exact ceea ce s-a întâmplat. Și asta e cu totul nou pentru mine deoarece am o memorie destul de scurtă și uit de obicei destul de repede ce se întâmplă într-o anumită carte citită cu câteva săptămâni în urmă. 

Spune-mi tr3i lucruri despre tine prezintă povestea lui Jessie. Aceasta duce o viață din ce în ce mai complicată. După moartea mamei, tatăl ei se recăsătorește și se mută amândoi la noua soție. Față de Chicago, Los Angeles are o mulțime de diferențe. De la copiii cu pielea bronzată, la cartierul de lux în care locuiește, Jessie este obligată să accepte orice confruntare pe care o întâlnește. La școala nouă, cu copii ținuți în puf, îi este foarte greu să se adapteze. Dar salvarea ei vine printr-un email de la Cineva/Nimeni (CN). Acesta îi propune să o ajute să înțeleagă care e treaba cu liceul nou. Cei doi încep să discute din ce în ce mai mult, împărtășind idei, idealuri, convingeri. Și așa se naște un joc inventat de cei doi numit „Spune-mi trei lucruri despre tine”. În fiecare dimineață sau de câte ori pot, aceștia își spun câte trei lucruri despre fiecare. Toate acestea o fac pe Jessie să se îndrăgostească de cel din spatele mesajelor. Dar oare acest CN va fi în realitate așa cum pare a fi în lumea virtuală?

Ce-ar fi dacă persoana de care ai cea mai mare nevoie este cineva cu care nu te-ai întâlnit niciodată?

Întotdeauna mi-au plăcut aceste romane, în care există un mister. Din păcate, se pare că am ghicit foarte repede cine este acest CN. Chiar de când personajul a intrat în scenă, m-am gândit că el ar trebui să fie. Dar asta cred că se datorează simțului meu format prin citirea multor cărți de acest gen. Însă am avut suspans, nu am știut niciodată sigur dacă acela este personajul din spatele mesajelor. Puteam să mă trezesc cu o răsturnare de situație. Dar nu a fost să fie. Nu îmi pare deloc rău, uneori pur și simplu îmi place să intuiesc corect ceea ce se va întâmpla.

Acțiunea romanului este oarecum alertă, deși pare destul de înceată. Avem nenumărate scene care conduc la crearea unor legături care mai târziu vor ajunge la un nivel mare de cunoaștere. Suspansul este creat de mai multe elemente. Pe lângă firul principal al poveștii, avem relația cu tatăl său, cu mama sa vitregă, cu fratele ei vitreg (care pare un mare nesuferit) și cu câteva fete de la școală (care par foarte de treabă).

Pot spune că romanul se bazează mai mult pe personaje și cum evoluează atât acestea, cât și relațiile dintre ele, lucru care îmi stârnește interesul.

În momentele cele mai grele, Jessie va descoperi cine îi este alături.

Recomand cu căldură acest roman. Mi-a plăcut atât de mult încât l-am citit în doar două zile. Nu am putut să îl las din mână. E o carte pentru adolescenți care cred că merită să fie citită, măcar pentru reaxare.

Editura: Storia

Gen: Young Adults

Titlu original: Tell Me Three Things

Număr pagini: 368

Cartea o găsiți pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, Humanitas și Libris.

Mai multe despre roman găsiți pe Storia Books.ro