M-am întors lume! Iei! În sfârșit! Am terminat și eu cu toate simulările și toate piedicile pe care le mai aveam. Iar acum sunt aici gata să vă spun de ce să citiți Grafitti Moon, un roman care ar trebui să fie în fruntea listei de to read!
Nici nu îmi vine să cred că nu mai citisem nici un roman de la Storia Books până acum. Deci nu îmi vine să cred! Nici nu știam ce pierdeam. Până acum am citit trei cărți și sunt foarte încântată de ele. De fapt, le ador! ❤
Acum, revenind la Graffiti Moon, să fiu sinceră, am citit câteva recenzii despre ea. Și la început nu m-a intrigat. Nu prea mă interesează graffiti-ul, iar titlul nu prea mi-a stârnit interesul. Astfel că, în consecință, am fost mai mult curioasă; știind că e de la Storia Books. Atât. Mai citisem două cărți și am zis că și asta trebuie să fie ceva de capul ei.
Total adevărat. Ba chiar mai mult. Din nou, nici nu îmi vine să cred că nici nu mă gândeam să citesc aceste cărți… era mare păcat dacă nu le citeam.
Povestea ni-i prezintă pe Ed și Lucy, doi foști colegi de liceu. Ed a decis să renunțe la școală pe motiv că el nu este destul de deștept pentru a fi la nivel cu ceilalți copii. Dar Ed este mare iubitor de artă, mai ales graffiti. Astfel că el pictează prin tot orașul părți din sufletul său sau amintiri pe care le consideră importante.
Lucy este îndrăgostită de un graffer care se semnează Shadow. Aceasta îl place doar din cauza desenelor lui. Este fascinanta de modul în care el redă ceea ce gândește, de culorile pe care le folosește și de modul cum accentuează anumite stări. Toate acestea o fac să dorească să se întâlnească față în față cu el și chiar să fie împreună.
Cei doi se întâlnesc într-o seara, la o petrecere. Lucy își dezvăluie dorința de al găsi pe Shadow, iar Ed se oferă să o ajute. Din acest punct urmează douăzeci și patru de ore în care Lucy va descoperi adevărul ce se afla în fața ei, Ed se va salva de la a face o greșeală cu urmări grave, iar toate personajele de vor maturiza evident.
Cartea este scrisă din două perspective, cea a lui Lucy și cea a lui Ed, și punctată pe alocuri cu poezii ale unui personaj numit Poetul, un prieten de a lui Shadow care scrie uneori versuri pentru desenele lui. Astfel că povestea este privita din ambele puncte de vedere. Putem vedea frământările lui Lucy cu privire la identitatea lui Shadow, părerea ei despre Ed, dar și ceea ce gândește Ed, cum o vede pe Lucy și măcinarea interioară a așteptării înfăptuirii unui plan cu totul nebunesc.
Deși Poetul pare că nu are niciun rost, intervenția sa în planul narativ are ca urmare întâlnirea dintre cele două personaje principale. El este cel care îl convinge pe Ed să vină la petrecere, unde o va întâlni pe Lucy. De asemenea, și poeziile sale care se regăsesc pe parcursul textului adaugă o notă de eleganță ascunsă printre rânduri, o adiere de romantism comic și tragic în același timp.
Suspansul nu lipsește din acest roman. La început nu m-am prins ce este ceea ce mă face să citesc atât de repede, dar mai târziu am realizat că Suspansul constă în necunoştința lui Lucy a identității lui Shadow. Ceea ce m-a făcut să citesc atât de repede a fost nerăbdarea privind reacția ei atunci când va afla cine este grafferul în realitate. Și stropul de umor aplicat în momentele cheie merită menționat. Sigur veți schița un mic zâmbet atunci când citiți anumite fragmente.
Povestea subliniază ideea că dragostea trece peste defecte și ne face să devenim mai buni. Și de asemenea că nu cine suntem din naștere ne definește ci alegerile pe care le facem.
Un lucru care merita menționat este modul de exprimare pe care se bazează romanul. Autoarea pune foarte mult accent pe arta și pe felul în care ne vedem noi înșine în ea. Ceea ce face această carte un must read pentru orice iubitor de artă.
Recomand cu drag acest roman, în special dacă ești adolescent și iubești cărțile de dragoste. Și chiar dacă nu e aşa, merită să îl încerci, cine știe? poate chiar îți va plăcea. Mie mi-a plăcut și chiar mi-a întrecut așteptările 🙂
Romanul îl puteți găsi pe Cărturești, Humanitas și Libris.
Mai multe informații despre Graffiti Moon găsiți pe Storia Books.ro