Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Original Screenplay de J. K. Rowling

Vreau mai întâi de toate să precizez că această postare este o RECENZIE. Nu este vreo cronică de film sau altceva, este doar recenzia scenariului care stă la baza celebrului film Fantastic Beasts and Where to Find Them.

World Of Books Web

Și acum că am făcut această precizare este timpul să vă prezint această minunată carte! 🙂 

Așa cum am mai spus, această reprezintă doar scenariul care stă la baza filmului. Pe lângă mai conține niște explicații despre indicațiile scenice, actorii și rolurile lor și câteva date despre autor și despre designerul cărții.

Dacă nu ați văzut filmul sau nu ați auzit nimic despre el, despre ce e vorba (unde trăiți? 🙂 ) aici aveți un scurt rezumat:

Newt a ajuns în New York cu o misiune destul de importantă, aducând cu el o servietă (nu găsesc o traducere mai bună pentru case) plină cu diferite specii de animale fantastice. Dar până să ajungă să își termine misiunea este aruncat în lupta dintre no-maji (încuiați sau oameni care nu sunt capabili să facă vrăji) și vrăjitorii din America. Lumea magiei este tulburată de o prezență malefică numită Grindelwald, un vrăjitor cu intenții rele care face probleme în Europa. Astfel că nivelul de expunere este ridicat, iar MACUSA (sau Magical Congress of the United States of America) este îngrijorată. Newt va trece prin o serie de întâmplări, încercând să își găsească câteva animale care din greșeală au scăpat din servietă. În același timp, el descoperă o forță inimaginabil de puternică, o forță la limita dintre uman și bestie. Oare va putea supune această forță? Va putea restabili echilibrul cu ajutorul talentului său pentru animale? Oare va fi suficient pentru a reuși să învingă forța ce a pus în alertă întreg New York-ul?

World Of Books Web

Sincer, nu am mai citit niciodată până acum un scenariu de film. Am citit ceva piese de teatru, dar nu mai mult. Și nu pot spune că mi-a fost greu să-l parcurg. Nici limba engleză nu mi-a dat bătăi de cap. Deja am văzut de trei ori filmul, pot spune că știu pe de rost întreaga carte (aproape 🙂 ), astfel că știam ce se întâmplă, în ce loc și cine ia parte la acțiune. Desigur, dacă vreți să citiți cartea, nu veți avea bătăi cu limba deoarece cred că deja a apărut (dacă nu, sigur va apărea) ediția în română a cărții. E o lectură ușoară și captivantă, în ciuda faptului că este un scenariu, care se parcurge foarte ușor. La mine în două – trei zile a fost gata.

În acest scenariu întâlnim aceeași lume prezentă și în romanele Harry Potter, doar că dintr-o perspectivă diferită. Aici privim comunitatea vrăjitorilor din America, în special din New York, iar accentul este pus pe animalele fantastice, lucru care mi-a trezit interesul. Mi-a plăcut foarte mult faptul că J. K. Rowling a ales să dezvolte această parte care nu a fost foarte accentuată în romanele Harry Potter, astfel că a adus un plus, ceva nou la o lume pe care am crezut-o dezvăluită întru totul. Autoare a demonstrat încă o dată că este capabilă de lucruri uimitoare!

Un lucru pe care vreau să-l punctez sunt ilustrațiile absolut minunate. Sunt atât de frumoase unele, chiar am stat minute bune admirându-le. Sunt… nici nu am cuvinte, nu există cuvinte potrivite ca să exprim cât de mult îmi plac. Pentru fani, așa ca mine, această carte reprezintă o comoară care merită pusă la loc de cinste. Poate că pare că sunt o ciudată obsedată, dar chiar asta sunt și nu văd nicio problemă să exprim ceea ce îmi place 😀

World Of Books Web

Recomand din toată inima această carte. Pentru mine înseamnă mult și poate că și vouă o să vă placă. Nu sunt maestră în a citi oameni, așa că eu zic sa o cumpărați doar dacă credeți că vă va plăcea, prețul ei e destul de piperat. Totuși, dacă stau bine să mă gândesc, nu știu exact ce preț are ediția în română. Ceea ce vă recomand este ediția în engleză. Eu judec aspectul cărții din prisma acestei ediții 🙂

Dacă ați citit această carte, ce părere aveți despre ea? Aș vrea să o citesc în comentarii, fie ea pozitivă sau nu.