Chimista de Stephenie Meyer

World Of Books WebAsta e a doua oară când încerc să scriu această recenzie. De ce? Nici eu nu sunt singură, dar cred că adevărata cauză este lipsa cuvintelor. Nu îmi găsesc cuvintele. Când mă gândesc la roman în minte am o mie de gânduri, dar, în același timp, un gol adânc, de unde nu am ce cuvinte să pescuiesc. E un mind-blowing în toată regula.

Cred că a fost unul dintre cele mai așteptate romane, cel puțin pentru mine. Când am aflat de el, eram ceva de genul: „Trebuie să fie al meu!”. Astfel, ce puteam să îmi doresc de Crăciun dacă nu cartea asta?

Și, desigur, de Crăciun am primit Chimista. În câteva minute am deschis cadoul și după o cercetare mai amănunțită a coperții și a cărții în general, m-am apucat să o citesc. Și mă gândeam: „Mamă, da câte pagini! Cred că îmi ia vreo două săptămâni! În poză părea mult mai mică…”. Cele 600 de pagini chiar au fost o surpriză. Mda, și cartea am terminat-o cam în vreo 4 zile.

În prima zi de Crăciun am început să citesc romanul. Și cu cât înaintam mai mult, cunoșteam o altă latură, un alt fel de gândire a autoarei. Am citit seria Amurg, dar acest roman este cu totul diferit de orice a mai scris până acum. E diferit prin absolut tot. Sigurul lucru care cred că a rămas comun a fost stilul de scriere. Are un fel de relatare specifică, care mie personal mi-a plăcut la nebunie. Chiar și în genuri diferite de cărți, stilul de scriere este același, dar la fel de bun.

Nu pot minți și să spun că mi-a plăcut de la primele pagini. Nicidecum. După vreo 30 de pagini mă gândeam ce-am să fac dacă o să continue în maniera asta. Erau informații destul de vagi, nu prea înțelegeam anumite lucruri și, să spun sincer, nici genul cărții, acțiunea ei din acele 30 de pagini nu mă atrăgea prea mult.

Romanul o are în centru pe ea. Este o femeie care în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi, are un alt nume. A avut multe nume, dar primul ei nume este trecut ca și mort. Ea trebuie în fiecare zi să se ascundă de cei care vor să o omoare. Aceștia sunt niște oameni de la o agenție guvernamentală care este atât de secretă, încât nu există nicio însemnare despre ea. În fiecare zi are un plan plănuit cu exactitate ca să rămână în viață. Totul se schimbă atunci când primește un mail de la cel care vrea să o ucidă. Ea acceptă să se întâlnească cu el și acesta o convinge să accepte o misiune cu care își va putea câștiga libertatea. Mai multe nu vă pot spune. Asta e sigura parte care e sigură, fără spoilere.

Un lucru evident este documentarea pe care a trebuit să o facă Stephenie. Aceasta a creat niște personaje foarte bine construite, dar ia fost destul de greu. Ea, care mare parte din roman își va păstra numele de Alex, este o chimistă care a lucrat ca interogator. Aceasta trebuia să scoată informații de la anumiți oameni și se folosea de diferite substanțe chimice, cele mai multe inventate chiar de ea. Un alt personaj este David, un profesor care predă istoria (parcă, nu sunt sigură, prea mare romanul ca să mai țin bine minte). Și mai este Kevin, un fost agent al CIA, și el pe lista celor care trebuie uciși (dar cu un umor întunecat și sumbru care te face să scoți cel puțin un zâmbet).

Cert este că autoarea a creat o eroină memorabilă. Nu cred că o voi uita prea ușor pe „Madam Vitriol”. Este un personaj, o eroină care mi-a întrecut cu totul așteptările, de la sentimente, până la creativitatea de care a dat dovadă în momentele de răscruce. Și mai ales pentru metodele de tortură pe care le-a inventat. Este de o istețime și de o inteligență uimitoare.

Un alt lucru pe care l-am remarcat a fost au fost conflictele atent construite. Au fost pur și simplu aproape de perfecțiune. Evenimentele au avut un suspans pe care nu l-am găsit în prea multe cărți. E vorba de acel suspans pe care îl simți atunci când vezi un corp prăbușit pe podea, te întorci câteva secunde cu spatele și, când te uiți din nou, nu mai e. Și îți dai seama că în orice clipă te poate ucide.

Singura chestie care cred că nu s-a ridicat la așteptările pe care mi le-am făcut pe parcursul romanului a fost evenimentul final, punctul culminant. Poate m-am obișnuit ca la astfel de romane punctul culminant să fie de o amploare mai mare. Dar a fost marcant. Și a avut suspans. Dar tot simt de parcă a lipsit ceva.

Nici povestea de dragoste nu a lipsit, după cum îi este genul autoarei. Povestea de dragoste a avut un mare plus din partea mea deoarece a fost foarte bine fondată, a avut o bază solidă, din punctul meu de vedere, și s-a împletit perfect cu firul poveștii alerte.

După primele câteva pagini am crezut că voi muri din cauza detaliilor care mi se păreau anapoda. Dar pe parcurs am înțeles importanța lor. Apreciez foarte mult faptul că au fost suficiente, dar nu a întrecut limita și nu a ajuns să mă plictisească.

Unul dintre primele lucruri care m-au fascinat la această carte a fost coperta. Este de o simplitate aparte, singurul obiect vizibil, seringa, este o reprezentare perfectă pentru eroină și rezumă perfect întreg romanul. Pentru că această poveste este despre o chimistă incredibilă.

Ultimul punct pe care îl mai am pe lista pe care mi-am făcut-o (am încercat să mă organizez puțin) este rating-ul de pe Goodreads. A fost neașteptat de scăzut. Eu, bineînțeles, i-am dat 5 steluțe, dar media generală era de 3,70 și ceva. Mi s-a părut atât de scăzută. Pentru mine a fost o lectură senzațională, am citit cărți care nu au nici pe departe valoare pe care o reprezintă aceasta. Și mă întreb: „Cei care au dat rating-uri de 3 steluțe sau mai puțin ce au citit? De ce li s-a părut așa de nașpa? Poate n-o fi genu lor, dar nu prin prisma asta îi dai un rating cărții…”

Eu recomand cu căldură acest roman. Este o lectură impresionantă și uimitoare. Mie mi-a plăcut foarte mult și probabil o voi reciti cândva. Totuși să nu vă așteptați la nimic de la ea, nu are nicio legătură cu cărțile scrise până acum de Stephenie Meyer.World Of Books Web

Până data viitoare, să aveți zile faine! 🙂