Nerve: adevăr sau provocare de Jeanne Ryan

World Of Books WebNu ştiu cum sunţeti voi, dar eu, când văd că va apărea un film nou la cinema care este bazat pe o carte, de obicei mă duc să îmi cumpăr carte şi să o citesc. De ce? Sincer, îmi place să fac paralela dintre film şi carte. Mi se pare cu adevărat fascinantă chestia asta!

Şi acum, să intrăm în pâine! Am foarte multe de spus despre această carte!

Am să încep prin a spune că este o carte cu totul captivantă. Nicio clipă nu am putut lăsa carte jos, deşi a trebuit. Ştii cum îţi dai seama că o carte chiar te acaparează? O simţi în principal atunci când eşti nevoit să laşi cartea din mână. E acel sentiment de ,,Mai vreau! Nu, nu, nu o lua! Trebuie să văd ce se întâmplă în continuare!” Cam aşa am reacţionat în momentele când a trebuit să las cartea jos, e pur şi simplu imposibil.

Povestea ne-o prezintă pe Vee, o fată ce stă mai mereu în spatele scenei. Ea este cea care face machiajele actorilor şi care îi aranjează ca să fie perfecţi pentru reprezentaţie. Cu acest personaj mă identific destul de bine deoarece e acel gen de om care doar priveşte şi acţionează doar când este imperios necesar. Totuşi este greu de caracterizat. Uneori mi s-a părut că a luat nişte decizii destul de nesăbuite, dar probabil că asta face cartea mai interesantă. Serios acum, nu e aşa că totul e mai interesant după ce exclami ,,Tu eşti proastă? Nu fă asta!”

După o ceartă cu cea mai bună prietenă a ei, Vee se hotătăşte să facă o provocare a concursului Nerve, un concurs care te premiază cu tot feluri de lucruri pe care ţi le doreşti dacă îndeplineşti provocările. Totul ia o turnură nefericită pentru ea atunci când îşi dă seama că un mic detaliu o face faimoasă pe internet. După acest eveniment, Nerve o provoacă să se întâlnească cu un tip şi să facă o provocare împreună. Deşi Vee nu este prea convinsă că va putea face aşa ceva, ea acceptă din cauza premiului. De aici, jocul începe să devină din ce în ce mai periculos şi ajunge să pună vieţi în pericol.

Cred că unul dintre cele mai importante mesaje pe care le transmite această carte este riscul la care ne expunem folosind internetul şi încărcând date personale pe el. E adevărat că face viaţa mai uşoară, dar ne face şi mai vulnerabili. O dovadă fiind jocul Nerve care ştie absolut orice, chiar şi cele mai ascunse gânduri şi dorinţe, ale oricărei persoane. Iar lucrul care m-a speriat cel mai mult este faptul că e posibil să se inventeze un astfel de joc în timpurile de acum.

Deși nu consider o carte foarte importantă, cred că este o carte care ar trebui sa își facă loc în biblioteca noastră. Transmite un mesaj pe care nu al trebui să-l uităm niciodată când folosim internetul.

Recomand cu bucurie această carte. Consider că ar trebui citită de majoritatea persoanelor ce folosesc internetul pentru a nu uita niciodată riscul la care ne expunem. Știu ca nici nu putem să stăm departe, dar trebuie să fim măcar puțin atenți.

Până data viitoare, aveți grijă la ce provocări răspundeți! 🙂

P.S.: Din cauza școlii voi posta cel mai probabil în weekend. Îmi pare foarte rău pentru că am întârziat cu postarea acestui articol! Sper să mă iertați și voi încerca să remediez situația.