Amurg de Stephenie Meyer (Amurg #1)

http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-de-divertisment/chick-lit-romance/amurg-8884.htmlȘtiu, nici mie nu îmi vine să cred că de abia acum am ajuns să citesc această serie. Acum mi se pare un fel de clasic al literaturii fantasy. Din câte știu eu este printre primele serii (dacă nu chiar prima, nu știu exact) care vede ființele supranaturale dintr-un unghi pozitiv. La cărți am ajuns destul de ușor. Am dat anunț pe un grup de pe Facebook că le caut în pdf și hop! au și apărut în căsuța mea de mail.

Mie foarte greu să vorbesc despre această carte. Acum am ajuns la cel de-al patrulea volum al serie, neputând să mă opresc nici cât să scriu câteva recenzii. Of! Atât de mult iubesc și urăsc când o serie mă prinde atât de tare!

Și acum să trecem la carte. Din păcate, în primul volum am sesizat niște clișee clasice. Gen eu nu sunt bun pentru tine pentru că te pot răni deci trebuie să stau departe ca să te protejez chiar dacă te rănesc. Dar fiind o carte atât de… cred că aș putea spune veche,  dar sper să înțelegeți ce vreau să spun, am trecut peste aceste pasaje care m-au făcut să îmi dau ochii peste cap.

Și cam ăsta a fost singurul inconvenient. În rest mi s-a părut totul foarte în regulă.

Acțiunea a fost foarte inteligent structurată și acest lucru m-a dus cu gândul că ar fi trebuit să se facă un serial după această serie, nu un film. A fost foarte bine făcută astfel încât fiecare moment tensionat să alterneze cu unul în care să iei o gură de aer. Am avut parte și de evenimente de zi cu zi și de acele evenimente care fac toată savoarea cărții.

Bella Swan se mută în Forks, un mic orășel care pare foarte plictisitor și ploios. Aici îl întâlnește pe Edward Cullen și fără să își dea seama îi trezește un interes destul de ciudat. El o salvează de câteva ori din niște situații care îi pun viața în pericol. Datorită unei povești străvechi a unui trib, Quileute, Bella ajunge la concluzia că Edward este un vampir. Când familia Cullen (apropo, toți sunt vampiri) joacă baseball apar alți vampiri care nu au aceeași dietă alimentară (familia Cullen se hrănește doar cu animale pentru a nu ucide oameni). Și astfel James, unul dintre cei noii veniți, o vede pe Bella și ea devine următoarea lui țintă. Oare va putea să scape cu viață din această încurcătură?

Sunt sigură că am făcut un rezumat foarte întortocheat. Dar 1. acțiunea e destul de complicată, intrigile fiind bine împletite și 2. sunt sigură că cel puțin 70% din cei care vor citi această recenzie deja știu despre ce este vorba.

Despre personaje am observat destul de multe chestii. În primul rând atât Bella cât și Edward sunt conturați foarte subtil. Profilul psihologic este construit mai mult de faptele fiecăruia decât dat direct prin descriere. Profilul fizic este uneori puțin cam mult descris, dar nu deranjant. Chiar face ca să ne imaginăm mai bine cum arată personajele.

Probabil sunt mult mai multe de spus, dar iar am rămas fără idei.

Recomand această carte oricărui iubitor de fantasy și romance, dacă nu a citit această serie, desigur. Mai multe nu pot spune pentru că am rămas fără cuvinte. Of!

Până data viitoare, să sperăm că voi reuși să mă adun și să mai scriu recenzii! 🙂