Misterioasa dispariție a lui Billy Cataramă de Sally Gardner (seria Agenția de detectivi a zânelor Aripi & Co)

bookpic-5-misterioasa-disparitie-a-lui-billy-catarama-73339Ce titlu lung! Doamne, parcă e de un kilometru. A treia carte din cele patru cărți pentru copii pe care le citesc această lună, se pare că a fost înzestrată cu un nume generos.

Ca să nu o lungim, că nu prea avem cu ce, să intrăm în pâine.

„Faimoasa agenție de detectivi Aripi & Co are mari probleme. Mari cât casa lor de zâne, pentru că uriașul Billy Cataramă a plecat să susțină un concert și dus a fost.

Iar asta ar mai fi cum ar fi, dacă Deranj, Emily, lampa fermecată și Flagrant nu s-ar fi procopsit cu fiica uriașului care crește ca pâinea în țest, amenințând să le distrugă casa.

Unde mai pui că toate cheile suferă de o boală misterioasă, iar o crimă și furtul unui diamant tulbură liniștea orășelului Baltălac-pe-mare. Pe neașteptate, mai apar și alte zâne, iar povestea devine mai alunecoasă decât un pește.” (Coperta IV a cărții)

Nici eu nu aș putea face un rezumat mai bun. Avem o lume nouă, unde își au loc zâne, uriași, o pisică care se comportă ca un om, Deranj, o lampă fermecată care are mâini și picioare, căpcăuni și multe alte chestii care nu mi le amintesc acum s-au despre care nu am aflat în această carte. Am crezut că o să îmi placă atât de mult ceea ce a construit autoarea încât am avut așteptări mari de la carte. Dar, m-a dezamăgit.

Nu s-a prins de mine povestea. Deși este despre detectivi și despre mai multe cazuri care se intercalează, pur și simplu, nu m-a atras. Iar, faptul că am intuit ce se va întâmpla nu este unul dintre motive.

Stilul autoarei este greu, cel puțin pentru mine. Citesc repede și sunt obișnuită cu destul de multă descriere, astfel că atunci când am dat de fraze care exprimă prin fiecare dintre ele ceva important pentru acțiune, m-a cam solicitat. A trebuit să stau și să citesc încet și cu grijă fiecare frază ca să înțeleg pe de-a-ntregul ceea ce vrea să spună.

Un alt element care îmi displace este lumea, care a fost creată ingenios, dar puțin descrisă. Am înțeles vag ceea ce este și ceea ce presupune. De fapt, nu am înțeles aproape deloc.

Următorul punct de pe listă: acțiune este ok. Chiar a fost destul de interesanta. M-a cam pierdut la început când a introdus mai multe planuri, dar spre jumătate planurile au început să se intercaleze, ceea ce a făcut povestea mai bună.

Personajele au fost fără substanță. Bine, au ceva substrat moral, dar vag conturat. Cred că nu ar mai trebui să vorbesc de personaje când este vorba de cărți pentru copii..

Per total, cartea nu a fost nici prea bună, nici prea rea. Nu știu ce să zic despre ea. Poate că din cauza așteptărilor pe care le-am avut, povestea nu mi s-a părut atât de interesantă pe cât este de fapt.

Dacă ați citit această carte sau dacă aveți de gând să o citiți, aș fi foarte bucuroasă să vă citesc opinia în comentarii.

Până data viitoare, să dezlegați cât mai multe cazuri! 🙂