Exorcizat de Radu Găvan

World Of Books WebCe se întâmplă când o carte de pe raftul cu autori români, îmi sare în ochi? Normal, o cumpăr,  o iau sub aripa mea protectoare, o duc acasă și o citesc. Asta a fost povestea acestui roman de debut scris de Radu Găvan.

Nu am avut niciun fel de așteptări. Poate puțină frică ca nu cumva să nu îmi placă. Dar, nimic mai mult. Coperta, deși foarte simplă, m-a fermecat pe dată, iar titlul cred că ar intriga pe oricine.

Despre ce e? Clar, nu despre ce am crezut că va fi atunci când am văzut titlul. Exorcizat nu are nicio legătură cu demonii reali sau ceva preoți, biserică sau religie. Este vorba despre demonii interiori, unii vechi și alții tocmai născuți. Și cred că, acest fel de demoni sunt cei mai puternici.

Pe parcursul romanului, urmărim evoluția unui agent imobiliar, fără nume.  Proaspăt ieșit din cuibul părinților, cu o slujbă fără salariu stabil și bântuit de amintirile trecutului, acest personaj duce o luptă crâncenă pentru supraviețuire.

World Of Books WebUniversul creat ilustrează viața din București în zilele noastre . Un loc plin de oameni de toate felurile, cu diferite obiceiuri care mai de care mai bizare. Oameni vicleni sau doar proști. Oameni care vor să domine și oameni care se dau mai mari decât sunt. Oameni pe care nu cred că aș vrea să îi întâlnesc vreodată. Iar, locurile sunt sumbre, urâte  și unele chiar murdare, locuri în care nu aș pune niciodată piciorul. Poate asta este ceea ce vede personajul care are o viziune destul de gri chiar și asupra lucrurilor frumoase. Dar, acest univers m-a surprins prin cruda realitate. Cunoașteți acel sentiment că știți ce locuri există în lume, dar fiind atât de departe nu par reale? Asta simțeam și eu, dar când am citit cartea, adevărul m-a lovit în față arătându-mi că nu peste tot este atât de normal cum este în zona mea.

Acum, trecând la locul de muncă al personajului, pot spune că am observat uneori, că ceea ce îți place să faci nu este și ceea ce te poate face să supraviețuiești. Acest lucru este foarte trist deoarece eu sunt un om care vrea să lucreze ce ii place, deși poate nu ar câștiga atât de bine pe cât ar dori. Iar această realitate înfiorătoare, faptul ca uneori ceea ce îți dorești nu poate fi bun… mă face să mă gândesc ce nedreaptă poate fi viața câteodată.

Sunt mult mai multe lucruri despre care aş putea să vorbesc. Am întâlnit multe evenimente despre care aş avea ceva de spus. Dar, acum nu îmi mai vine ceva în minte. Vă las să descoperiți singuri în acest roman.

Vă recomand să citiți cartea. Sper că sunteți oameni deschiși pe care un limbaj mai vulgar nu vă face să judecați prea aspru cartea și să ignorați adevăratele probleme pe care le ridică. Este un roman care merită citit deoarece ne face să ne gândim la ce fel de oameni suntem, poate chiar ne ajută să devenim mai buni.World Of Books Web

Sper să vă înfrângeți demonii interiori până data viitoare! 🙂