Mi-a fost destul de greu sa îmi adun părerile și sentimentele despre acestă carte. Am citit-o acum o săptămână și de abia acum am reușit să îmi fac curaj să scriu despre ea.
În primul rând, vreau să mulțumesc din inimă autoarei deoarece ea mi-a oferit acest roman. Vreau să știi că are mare valoare în ochii mei, fiind prima care am primit-o pentru recenzie, dar acest lucru nu își va pune pata pe opinia mea.
Pe parcursul cărții mi-am făcut multe păreri, dar destul de puține au rămas până la sfârșit. Am avut momente în care am crezut ca nu îmi place, apoi au fost momente în care mi-a plăcut și tot așa până ce am terminat cartea. Și, din acestă cauză, iar nu reușesc să îmi formez o idee, o părere despre această carte.
„Hyena, o adolescentă de aproape 14 ani, se întoarce acasă după o lungă perioadă de absență din mijlocul familiei. Este primită deopotrivă cu entuziasm și scepticism de către Becks, sora sa geamănă, care încearcă să reconecteze relația lor și să recupereze toți acei ani pierduți. Dar secretele mamei, ale tatălui vitreg și ale ambelor fete sunt amenințate să iasă la iveală o dată cu sosirea straniului unchi din America.” (Coperta IV a cărții)
Un element, de fapt singurul element, care mi-a plăcut și în jurul căruia se învârte acțiunea este boala sau efectul Octopussy. Mi se pare foarte mișto chestia asta. Adică viziunea celor afectați de boală este schimbată, ei crezând că toate lucrurile care le fac sunt foarte normale, pe când acestea sunt chiar animalice și foarte bizare.
Părere mea oscilantă a fost cauzată și de cum prezintă romanul acest efect. La început nu știam că este vorba de o boală, astfel am crezut că faptele prezentate în carte sunt departe de adevăr, chiar foarte ciudate și în același timp interesante. Dar finalul cărții m-a făcut să îmi dau seama că totul este de fapt un fel de malformație la creier și că iei nu erau aşa de normali cum am crezut la început.
Personajele principale, cred că va-ți dat seama, sunt Becks și Hyena, astfel am ascultat gândurile ambelor fete. Nu pot spune că m-au atras, dar este adevărat faptul că au un substrat psihologic uimitor. Îmi place felul lor de a gândi, astfel că am scos destul de multe citate (ceea ce nu e deloc caracteristic mie).
Ar trebui să cumpărați cartea în primul rând pentru a ajuta la dezvoltarea literaturii românești contemporane. Iar dacă doriți o lectură ușoară, scurtuță și sunteți deschiși spre lucruri noi, vă recomand cu sufletul deschis acest roman deoarece chiar merită citit.
Până data viitoare încercați să rămâneți sănătoși! 🙂