Ce ne facem cu concursurile?

După cum bine știți, voi, cei care ne urmăriți pagina de Facebook a blogului,  obișnuim să organizăm frecvent concursuri cu anumite cărți drept premii. Acum, haideți să vorbim despre lucrurile puțin mai delicate legate de aceste concursuri. De ce organizăm astfel de concursuri? Ce fel de oameni premiem? Cum alegem câștigătorii? Cum se comportă participanții? Ei bine, vă voi răspunde în acest articol la toate aceste întrebări. 

Obișnuiesc să fiu foarte comunicativă, să nu ascund nimic după perdea pentru că, dacă ascund, atunci cititorii blogului nu vor mai avea încredere în mine. Așa că am hotărât să mai clarific niște lucruri, în special pentru unele persoane care probabil se vor simți.

De ce scriu acest articol?

La începutul lui decembrie, am „dat drumul” unui concurs de Crăciun cu un premiu valoros. Am oferit două pachete pentru doi câștigători, un câștigător per pachet. Iar fiecare pachet conținea două cărți, trei obiecte de la cei trei sponsori care au fost destul de drăguți să mă ajute și încă câteva lucruri cumpărate de mine care valorau aproape 70 de lei per pachet. Să spun sincer, a fost mai multă muncă decât mă așteptam, dar eu cred că rezultatul a fost pe măsură. Oricum, în timpul concursului (chiar ieri am anunțat câștigătorii și am trimis pachetele) am observat multe lucruri și obiceiuri care tind să se repete de la un concurs la altul.

De ce organizăm astfel de concursuri?

Ei bine, nu pot să mint și nici nu am de ce. Răspunsul este simplu: să creștem numărul de like-uri și interactivitatea pe pagină. De ce avem nevoie de aceste lucruri? Nu ca să ne lăudăm (bine, și asta puțin 🙂 ), dar în principal pentru că numărul de like-uri și interactivitatea dictează cât de populară și de evoluată este pagina.

Să o luăm așa: un număr mare de like-uri înseamnă mai mulți oameni care primesc informația, mai mulți oameni care primesc informația înseamnă mai mulți oameni pe care îi și interesează informația, iar asta înseamnă oameni care vor da share informației pentru a o răspândi. Ideea pe Facebook e să faci informația să circule, iar aceste concursuri „pescuiesc” persoane care pot fi interesate de informația pe care o distribuim. Astfel se aduce și mai mult trafic pe blog, aproape jumătate din trafic provine din Facebook, deci este o rețea socială importantă.

Ce fel de oameni premiem?

Acum cred că vă dați seama că avem niște criterii. Pentru a fi câștigător, o persoană trebuie să fi îndeplinit toate condițiile de participare și să nu fie un cont creat doar pentru concursuri. Atât. Nu sunt cerințe chiar așa de grele, mie mi se par de bun simț. Atunci când aleg câștigătorii, verific aceste criterii. Dacă cineva participă și nu le respectă, nu înțeleg de ce s-ar supăra, doar precizez aceste lucruri la fiecare concurs.

Cum alegem câștigătorii?

Ei bine, precizez în fiecare descriere a concursurilor că alegem câștigătorii prin tragere la sorți. Am schimbat de vreo două ori platforma prin care extrăgeam, dar asta nu înseamnă că nu se cheamă tot tragere la sorți, eu doar apăs un buton și calculatorul îmi arată direct numele persoanei și comentariul de la postare. Verific criteriile, iar dacă acestea sunt în regulă, atunci persoana în cauză este câștigătorul.

Nu am eliminat niciodată o persoană pentru că nu îmi plăcea sau pentru că am avut probleme cu ea ori pentru că arăta bătrână sau chestii în acest gen. Vreau să îmi păstrez credibilitatea și chiar nu am de ce să fac astfel de fapte înjositoare. Toată lumea are șanse egale de a câștiga.

Cum se comportă participanții?

Pot spune că participanții se împart în patru categorii: cei pozitivi și liniștiți, cei pozitivi și activi, cei negativi și liniștiți și cei negativi și activi. Partea bună e că sunt mai puțin participanți din ultimele două categorii. Cum cei pozitivi și negativi, liniștiți se exprimă foarte puțin, adică un like ori absolut nimic, voi vorbi mai multe despre categoriile celor activi.

Nu mint, îmi plac mult cei pozitivi și activi. Sunt acele persoane care dau like-uri, ador-uri și postează comentarii cu „mult succes” sau „felicitări” atunci când se anunță căștigătorul. Ei sunt cei care mă fac să mă bucur, împart pozitivitate deși nu au câștigat nimic. Și mă fac să mai organizez concursuri pentru a avea șansa să câștige și ei.

Dar participanții negativi și activi sunt cei care îmi înjumătățesc bucuria. Sunt acele persoane care dau trist sau furios la comentariu/postarea în care anunț câștigătorii, și să nu uit de comentariile precum „ nu mai particip la nimic”, „de ce nu am câștigat?„, „oh… iar nu am câștigat” și multe altele de acest gen. După ce te străduiești atât să faci aceste concursuri, să zicem că astfel de reacții nu prea îți cad bine…

Dar am uitat și de cea de-a cincea categorie de participanți: lingușitorii. Persoanele care îmi trimit mesaj pe privat aducându-mi la cunoștință cât de mult își doresc premiul prin diferite tehnici. Ori mi se spune direct că își dorește premiul, ori îmi spune că e ziua ei (persoanei) chiar când anunț câștigătorul, ori că ne-am întâlnit undeva într-o altă țară și că am ajutat-o eu cu ceva. Recent am primit un mesaj în care o persoană îmi zicea că are o rudă de familie cu cancer și că acea rudă își dorește foarte mult premiul.

Poate nu e frumos, dar nu am băgat pe nimeni în seamă. Am mai spus unora că e prin tragere la sorți și am încercat să îi fac să înțeleagă că nu aleg pe cine am eu chef. Și persoanele în cauză ar trebui să fie conștiente că mesajele trimise pe privat nu sunt atât de private, iar dacă decid pot să le fac publice. În afară de datele de contact ale persoanei, pot face publică orice discuție. (Dar de obicei îmi e rușine să le fac publice.)

Sincer, sunt foarte curioasă să vă citesc opinia despre aceste concursuri în comentarii 🙂